EHBO bag | what to pack

Skivakanties zijn zo van die leuke vakanties (als je graag skiet natuurlijk) waarbij het niet ondenkbaar is dat je weleens een valpartij ondergaat, al dan niet door je eigen toedoen. In sommige gevallen eindigt hier voor vele hun vakantie abrupt. Die valpartij leidt dikwijls tot een kwetsuur, soms zo ernstig dat een repatriëring door de pistes secoure of bergredding met helikopter noodzakelijk is. In vele gevallen gaat het om een lichte kwetsuur die we zelf kunnen verzorgen, indien we natuurlijk over een goed EHBO-kit beschikken.

white-first-aid-cross-with-text-dark-green-hi

 

Het is jullie waarschijnlijk niet onbekend, net zoals ik zelf al ondervonden heb, dat wanneer je dat ene pleistertje of windel zou kunnen gebruiken, niemand in de groep zoiets bij heeft. Vandaar dat we jullie aanraden om tijdens je “outdoor sportactiviteiten” steeds een klein, handig en correct gevuld EHBO-kitje bij te hebben. Het hoeft niet groot te zijn, wel praktisch!

Ikzelf draag tijdens het skiën altijd een klein rugzakje waarin het EHBO-kitje opgeborgen zit. Wanneer je een rugzakje niet ziet zitten, kan je gerust opteren voor een kleine heuptas of het zelfs opbergen in een van je jaszakken.

EHBO heuptasje inclusief inhoud        travelsafe-ehbo-tas-medium       adventure-medical-backcountry-kit

Wat dient er nu zoal in het EHBO-kitje te zitten…

Allereerst wil ik jullie duidelijk stellen dat het EHBO-kitje niet per definitie zo’n rood zakje hoeft te zijn met EHBO of een wit kruis erop, al is het natuurlijk wel duidelijk te herkennen mocht iemand anders je moeten helpen. Het moet een opbergzakje zijn waarin je op een ietwat geordende manier de verschillen items praktisch kan opbergen.

 

De minimum inhoud bestaat uit:

 • 1 paar latex nitrile handschoenen (Sommige mensen zijn allergisch aan latex, dit weet je niet altijd met zekerheid dus kan je beter op safe speen en een materiaal gebruiken dat geen allergische reacties kan uitlokken)
 • 1 bruine rekwindel 7cm breed (Dauerbinder)
 • 1 gaaswindeltje 5 cm breed
 • 1 velletje hechtingspleisters “Steri-strips” 3 of 5 mm breed (tijdelijk hechting van kleine openstaande wonden)
 • 5 alcoholpatches of 3 ISO-Betadine unidosis flacons 5ml (deze kunnen niet bevriezen bij negatieve temperaturen)
 • 5 Steriele gaasverbandjes (5×5 cm)
 • strip kleefverband “Opsite” om wonde af te dekken
 • Pleisterstrip +/- 10 cm lang (kan op grote geknipt worden ifv wonde)
 • Driehoekverband met veiligheidsspeld
 • 1 thermisch deken (goud zilver)
 • klein schaartje
 • klein pincet met schuine punt (epileermodel)
 • sporttape 2,5 cm breed (kan voor van alles dienen)

 

Optioneel kan je deze EHBO-kit natuurlijk verder uitbreiden als je wil met:

 • Fluitje
 • Medicatie
  • Pijnstillers (Dafalgan Forte 1mg of Dafalgan instant 0,5mg)
 • Persoonlijke medicatie
  • Indien iemand in de groep specifieke medicatie gebruikt of nodig heeft in bijzondere gevallen is het noodzakelijk dat de andere personen van de groep op de hoogte gebracht worden van:
   • waar het medicament zich bevindt op de persoon
   • wanneer het dient toegediend te worden
   • hoe het toegediend moet worden
   • de correcte dosis en frequentie van toedienen

Zorg steeds dat je op de hoogte bent van iedereen zijn allergieën zodat je niemand behandeld met iets waar ze allergisch aan zijn waardoor je een reactie kan uitlokken. Indien de persoon zelf niet zeker is van een allergie gebruik de medicatie dan niet, better safe than sorry. Indien je op stap bent met iemand die een shock pen bij zich draagt zorg dan dat je weet waar hij/zij deze draagt en hoe je deze moet gebruiken.

Het verleden heeft me aangetoond dat het geen overbodig item is om op zak te hebben, ik heb het met regelmaat gebruikt, als was het in 90% van de gevallen voor anderen, zij waren me telkens zeer dankbaar!

 

Indien je er geen hebt maar er graag 1 zou aankopen, hier zijn enkele links:

 

Do you have a bag? let us know in the comments what you pack with you and why!

Keep it safe out there!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!