Wat te doen bij een lawine ongeval.

2014-04-09-10-09-52

Zelfs wanneer je al deze voorzorgsmaatregelen hebt genomen bestaat er een kans op een lawine, wanneer dit gebeurd hoop je natuurlijk dat er niemand bedolven is geraakt. Wanneer er niemand bedolven is door de lawine kan je door de lawine kegel verder naar onder skiën. Breng wel steeds de piste redding of berg redding op de hoogte, zij registreren namelijk elke lawine om zo een idee te krijgen van wat het algemene gevaar is. Wanneer je minder geluk hebt en er toch iemand bedolven raakt onder een lawine zal je net iets meer moeten doen dan gewoon verder skiën. Dit geldt ook wanneer je zelf niet buiten de piste aan het skiën bent maar je ziet een lawine ontstaan.

Zelfs wanneer je er 100% zeker van bent dat er geen slachtoffers zijn verwittig je best de bevoegde instanties.

Het eerste wat je doet wanneer er zich een lawine voordoet is het beginnen delegeren van de functies, iedereen zal zo gestresseerd of in shock zijn zal niemand


1: Delegeren en taken verdelen
 • 1 Persoon van de groep neemt de leiding op zich (dit is meestal de leider of degene met de meeste ervaring). Deze verdeelt de groep in “zoekers” en “bergers”.
2: Omschakelen lawine bieper en nooddiensten bellen
 • De persoon welke de leiding heeft genomen zorgt ervoor dat iedereen zijn lawine bieper omschakelt naar de zoekfunctie. Er wordt in de groep 1 persoon aangeduid welke de nooddiensten contacteerd.
3: Zoeken met lawine bieper
4: Sonderen
 • Als een van de zoekers een slachtoffer heeft gelokaliseerd zal hij meteen beginnen met sonderen. Wanneer hij iemand heeft gevonden laat hij zijn sonde steken en roept hij de bergers erbij. Als deze arriveren neemt hij een andere sonde mee en zoekt verder naar andere slachtoffers.
  – voor meer informatie over sonderen klik hier –
5: Uitgraven
 • Als de bergers zijn gearriveerd beginnen zij meteen de sneeuw weg te graven, dit onder de sonde zodat deze kan blijven steken. Op deze manier hebben ze steeds een visueel referentiepunt van waar het slachtoffer zich bevind
  – voor meer informatie over graven klik hier –
6: voorbereiden voor reddingsdiensten
 • Wanneer je alle slachtoffers hebt geborgen en de reddingsdiensten zijn nog niet aangekomen kan men al beginnen met het materiaal klaar te maken zodat het voor de reddingsdiensten makkelijker word om jullie te bereiken.
 • Indien je ver van de pistes en liften zit probeer een groot en vlak terrein af te bakenen zodat de helicopter hier kan landen.
 • Zorg dat alle materiaal vastligt en alle skies en snowboards op de grond liggen, dit zodat deze materialen niet in de rotor van de helicopter kunnen terecht komen.
  – voor meer informatie over bergredding en helicopter klik hier –

If you stand alone

Indien je met 2 op pad bent en 1 van de 2 komt in een lawine dan bel je meteen de reddingsdiensten en ga je snel opzoek met je lawine bieper naar je slachtoffer, je sondeert en graaft je slachtoffer zelf uit.

Gebruik je gezonde verstand, ookal ziet een flank er veilig uit, bij twijfel doe het niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!