Better safe than sorry

banner

Wanneer je gaat freeriden/toerskiën/buitenpiste skiën is er steeds een kans op een lawine. Lawines kunnen zich ten allen tijde voordoen en op nagenoeg elke flank. Onderschat daarom ook niet de gevaren die het freeride skiën met zich meebrengt.

Vandaar is een goede voorbereiding en een gezond verstand steeds van belang.

 

Voorbereiding


Voor vertrek

Voor je jezelf naast de piste begeeft zorg je er best voor dat je goed voorbereid bent. Dit houdt in dat je het lawinebericht goed controleert voor vertrek in de ochtend en dat je het juiste materiaal bij je draagt.

Materialen die je bij MOET hebben:

 • Lawinebieper (op het lichaam)
 • Metalen schop en sonde (in de rugzak)
 • Volledig opgeladen GSM (op het lichaam, zo dicht mogelijk op het lichaam omdat de koude de batterij anders snel leeg trekt, maar zo ver mogelijk van de bieper mits de GSM storing kan geven aan de bieper. Vergeet ook zeker niet de telefoon nummers van de lokale hulpdiensten in je GSM te zetten)
 • Reddings deken

What to Pack

Materialen die handig kunnen zijn:

 • EHBO tasje
 • ABS rugzak
 • Extra donsjas
 • Bivac zak
 • Eten & (warme) drank

Probeer steeds wanneer je een rugzak aan hebt de borst- en heupriem aan te doen, dit vergroot de kans dat je rugzak aanblijft indien je onder een lawine terecht komt.

 


Voor de afdaling

Doorheen de dag kan het lawinebericht steeds veranderen door invloed van weer en wind. Hou daarom steeds op de piste de lawine waarschuwingen in het oog. Deze bevinden zich meestal bij liftstations of pistekaarten.

lawine lamp
Lawinegevaar waarschuwingslamp

Voor je de afdaling buiten de piste start, zijn er enkele dingen die je beter checkt:

 1. Doe een bieper-check met je collega of groep, dit doe je om te controleren of iedereen zijn lawine bieper ingeschakeld is.
 2. Vergelijk en analyseer de gevarentekenen in het terrein en de flank waarin je zal afdalen met de beschrijvingen in het lawinebericht.

pieps-safety-system-1   10599547_10204315295795078_8076077005075168991_n

 

Tijdens de afdaling


Iedereen wil altijd als eerste de perfecte sporen trekken in  de verse poeder, jammer genoeg is het soms niet veilig genoeg om met allemaal tegelijk de flank af te dalen. Probeer daarom af te spreken wie eerst, tweede, derde, … gaat en spreek een duidelijke en veilige plaats af waar je terug samenkomt.

Indien je als eerste skiet ben jij verantwoordelijk om de safe spots te vinden en daar op je collega’s te wachtten. Zorg steeds dat deze plaatsen hoger gelegen zijn ten opzichte van de omgeving in de flank (heuvels) of dat je aan de zijkant van de flank stopt. Dit doe je om de reden dat, wanneer jou collega’s een lawine doen ontstaan jij veilig staat en de lawine jou kan passeren zonder je mee te sleuren. op deze manier heb je ook een overzicht over de lawine en kan je makkelijker slachtoffers herkennen indien ze maar deels bedolven zijn.

859175_10201383302137069_590516373_o

 

If it goes wrong anyway!


Zelfs wanneer je al deze voorzorgsmaatregelen hebt genomen bestaat er een kans op een lawine, wanneer dit gebeurd hoop je natuurlijk dat er niemand bedolven is geraakt. Wanneer er niemand bedolven is door de lawine kan je door het gebied getroffen door de lawine verder naar beneden skiën. De reden dat je hier best door gaat is omdat hier de kans het kleinst is op een 2e lawine. Breng wel steeds de pisteredding of bergredding op de hoogte, zij registreren namelijk elke lawine om zo een idee te krijgen van wat het algemene gevaar is.

Wanneer je minder geluk hebt en er toch iemand bedolven raakt onder een lawine zal meteen de zoekactie gecoördineerd van start moeten gaan. Om te weten te komen wat je allemaal moet doen bij een lawine ongeval lees dan deze blog:

— Wat te doen bij een lawine ongeval —


Ride on and keep it safe!